01 Aug
01Aug

Zwalmse gemeenteraad keurt gecontesteerd beeldkwaliteitsplan goed

Na een voorbereidende studie van ruim twee jaar, en zonder enige vorm van inspraak van de bevolking, keurde de Zwalmse gemeenteraad in zitting van donderdagavond 30 mei, door middel van een wisselmeerderheid, het fel gecontesteerde “beeldkwaliteitsplan” goed. 

Het plan legt de na te streven vormgeving, het materiaalgebruik, de inplantingsregels, enzovoort vast voor de Zwalmse gebouwen en de publieke ruimte. De bundel, waar niemand vragende partij voor was, heeft een prijskaartje van maar liefst 129.000,00 euro. 

Ik stemde tegen het plan, voornamelijk omdat het op vele vlakken niet eens toekomstgericht is. Het beeldkwaliteitsplan voldoet zo niet aan de klimaatdoelstellingen met betrekking tot de Europese “Green Deal” noch aan de betreffende Vlaamse decreten. En hoe kunnen kersverse huiseigenaars voldoen aan de strenge Vlaamse renovatieplicht wanneer dit door het lokale beleidskader bemoeilijkt en zelfs onmogelijk gemaakt wordt? Zo wil dit plan gevelcrepie mijden uit het Zwalmse straatbeeld terwijl dit net een goedkope en vaak efficiënte manier is om de opgelegde normen te behalen. Verder worden ook platte daken geweerd en dit nu groendaken en zonnepanelen op platte daken cruciaal zijn om onze energiedoelstellingen te behalen. En zo zijn er tal van voorbeelden binnen de studie aan te halen die belemmerend en contraproductief werken.   

Bovendien zal deze radicaal-groen visie ondernemers ontmoedigen en beknotten om nieuwe projecten op te starten en initiatieven te nemen. Op middellange termijn zullen de huizenprijzen binnen de Zwalmse woningmarkt, die nu al onder druk staat, alleen maar stijgen. Hoe kunnen onze kinderen zich ooit nog een betaalbare woning in Zwalm veroorloven?   

We hoorden de afgelopen jaren een steeds luider wordend gemor over het vergunningenbeleid van het huidige Zwalmse schepencollege. Met dit plan wordt de poort helemaal opengezet voor willekeur. Met dank aan een - klaarblijkelijk groen - bestuur, dat de peperdure maar onzinnige projecten opstapelt zonder de werkelijke uitdagingen van morgen onder ogen te zien. 

Open Vld Samen Sterk! pleit verder voor duidelijke en transparante normen bij het afleveren van omgevingsvergunningen en een zinnig en realistisch beleid dienaangaande. Willekeur en ad hoc-beleid dienen te allen tijde worden geweerd.

Comments
* The email will not be published on the website.